Back to top

Yas tržni centar, otok Yas • Abu Dabi - Ujedinjeni Arapski Emirati

Firestone RubberGard™ EPDM, održiva krovna rješenja u surovim uvjetima

Činjenice ukratko

   Opseg projekta:

•    Ugradnja 100,000 m2 1.52 mm (60 Mil) debljine Firestone RubberGard™ EPDM krovne membrane na prestižnom projektu: Yas tržni centar u Abu Dabiju.

•    Krovna membrana morala je odgovarati ESTIDAMA standardima.

•    Potrebna visoka razina UV otpornosti i dugotrajna izdržljivost.

   Izazovi:

    •      Surovi klimatski uvjeti u Abu Dabiju.

•    Kratki rokovi zahtijevani od klijenta kako bi  centar bio otvoren u planirano vrijeme.

•    Pridržavanje strogih zahtjeva ESTIDAMA izgradnje održivosti zgrade.

Rješenja:

•    Firestone RubberGard EPDM membrana je usklađena sa zahtjevima ESTIDAMA izgradnje i specifikacijama održivosti klijenta.

•    Dugotrajna izdržljivost, čak i pri ekstremnom UV zračenju i toplini u Abu Dabiju.

•    Veliki RubberGard EPDM paneli, kombinirani s Firestoneovim QuickSeam™ Splice Tape sustavom spajanja, osigurali su učinkovitu instalaciju koja je         završena u kratkom roku.

•    Potpora posvećenog Firestone tehničkog i projektnog tima bila je dostupna da odgovori na sva pitanja brzo i učinkovito prije, tijekom i nakon                      instalacije.

 

Pozadina projekta

Yas tržni centar, nalazi se u srcu dinamičnog Yas otoka, i predstavlja vrhunsko i prestižno iskustvo u kupovini, hrani i zabavi u Abu Dabiju. Opisuje se kao "dio slagalice koji nedostaje Yas otoku". Svaki korak  u procesu izgradnje kompleksa od 232.258 m2 morao je biti usredotočen na njegovu održivost.

Glavnom izvođaču radova BESIX Group dodijeljen je projekt. lako je PVC prvotno bio specificiran kao krovna membrana, nije bio u skladu sa lokalnim ESTIDAMA zahtjevima s obzirom na to da se mogu koristiti samo materijali bez klora. ESTIDAMA je metodologija dizajna izgradnje za objekte u zajednicama koje su održive, a razvijena je i promovirana od strane Urbanističkog vijeća Abu Dabija.

 

Održivost, izdržljivost i brza instalacija

Firestoneov "Master Contractor" Western International preporučio je uporabu RubberGard EPDM membrane zbog njezine usklađenosti s ESTIDAMA zahtjevima, njezine dugotrajne izdržljivosti i sposobnosti da odgovori na sve visoke zahtjeve postavljene tijekom izgradnje Yas tržnog centra.

Ključni izazov bio je kratak rok od sedam mjeseci za instalaciju, koji je klijent zahtijevao, kako bi se Yas tržni centar otvorio kao što je i planirano. Izvođač je bio u mogućnosti postaviti brzo i učinkovito velike RubberGard EPDM panele i koristiti QuickSeam™ tape sustav za spojeve i detalje, zahvaljujući treningu koji su imali u Firestoneovom tehničkom odjelu i u trenažnom centru u Briselu (Belgija) i na licu mjesta.

Korištenje inverznog balastnog sustava također je bio bonus, jer je omogućio korištenje velikih EPDM panela (6,10 m širine sa 30,50 m dužine), što je rezultiralo bržom i učinkovitijom instalacijom. Manje spojeva je bilo potrebno tijekom faze izgradnje, što je također olakšalo proces instalacije.

Projekt izgradnje ove veličine poduprt je od Firestoneove tehničke potpore na terenu. Tim je brzo rješavao tehnička i pitanja proizvoda, što je dovelo do postavljanja visoko izdrživog i održivog krovnog sustava na Yas tržnom centru.